Thrane-brødre skyder penge i grønne yachter (Danish article)

Friday, June 12, 2015

Thrane-brødre skyder penge i grønne yachter (Danish article)

De sky rigmænd bag salget af selskabet Thrane og Thrane investerer millioner i specialdesignede danske luksusskibe og vil indlede salg af skibene

Efter et guldrandet og dramatisk salg af teknologivirksomheden Thrane & Thrane til en britisk gigant, er Thranerne nu
på banen med solide, private investeringer. Lars Thrane og Per Blinkenberg-Thrane har hver fået specialdesignet en kæmpe luksusyacht hos det danske skibsarkitektfirma Knud E. Hansen.

“Vi har ikke fået disse skibe designet for at spille smarte. Vi har gjort det, fordi vi ville skabe et rigtigt skib,” siger Per
Blinkenberg-Thrane, den ene af de to Thrane-brødre bag det bemærkelsesværdige skibskøb.

De to skibe er blevet designet på to år med det formål alene at skaffe de to rigmænd nye skibe, men siden har de konstateret, at der er et uudnyttet marked for disse luksuslystyachter.

Sejler tre gange længere 

“Skibene sejler tre gange længere på en liter diesel end de normale motorbåde, vi har i forvejen. Der er generelt kommet fokus på disse skibes brændstofforbrug. Folk i Cannes ser skævt til store yachter, der lægger til i en sort røgsky,” siger han. Derfor ser de på længere sigt et marked i at bygge energivenlige luksusskibe til velhavere. Og derfor har de to brødre skabt rammerne for dette mulige forretningsområde, da skibene skal bygges gennem deres eget selskab Poseidon Shipbuilding. Dette selskab ejer alle rettigheder til designet og har den fulde ret til at få søsterskibe bygget på et vilkårligt værft. Poseidon har fået værftet HJB til at bygge de første to skibe, ligesom Poseidon har fået Knud E. Hansen til at designe det. Selskabet skal fremover fungere som det fremtidige firma, hvis købere får lyst til at tegne kontrakt om bygning af yderligere skibe.

“Vi venter, at skibene står færdige i 2017. De har bestemt ikke været billige, men jeg vil ikke oplyse prisen,” siger Per Blinkenberg-Thrane. Og de to Thrane-brødre har penge til projektet. Thrane & Thrane blev solgt til britiske Cobham for ca. 2,6 mia. kr. i 2012 efter en dramatisk købsproces, hvor Lars Thrane blev presset ud af selskabet. Opkøbet foregik over en lang periode, hvor den britiske virksomhed bid for bid købte sig ind i selskabet, der producerer satellitudstyr. Den endelige overtagelse og afnoteringen fra fondsbørsen udløste pengeregn over Thranerne. Nu har de så brugt et ukendt, men stort beløb på de to skibe. Skibene er særligt designet til de to efter de særlige krav, de har til dem. Blandt andet er skibene udstyret med både diselmotor samt med elmotor, ganske som en hybridbil. 

“Både skibene og deres købere er noget helt særligt. Skibene er overalt designet, så de er så grønne som muligt. De har udstyr til behandling af spildevand, udvikling af drikkevand samt batterier, så de kan lægge til lydløst og uden forurening i havne. Thranebrødrene har været meget specielle kunder. De har stillet detaljerede krav til os, som har været en stor og meget spændende udfordring for os,” siger Jens Harrsen med titlen senior naval architect fra Knud E. Hansen, som oplyser, at dette kan åbne for flere projekter. “Det har været et utroligt spændende og sjovt projekt. Det er ikke så tit, vi designer lystbåde, men det er et område, jeg tror, der vil komme mere fokus på for os.”

40 - Så mange liter brændstof bruger skibet på en time. Normalskibe bruger ca. 140

Fakta

Her er detaljerne om de to Thrane-brødres specialbyggede skibe.

  •  Længde: 24 meter
  •  Bredde: 6,5 meter
  •  12 mennesker kan være i skibet
  •  Bygget af stål og aluminium
  •  Er designet med massefabrikation for øje
  •  Motor: Dieselmotor med batteribackup – ganske som en hybridbil
  •  Designet af skibsarkitekterne Knud E. Hansen

Artikel fra Dagbladet Børsen, skrevet af Journalist Jakob Skouboe

13144 - DBC Marine - 24 Mt Yacht - V1-V2-lgo