Knud E. Hansen tror på flere kinesiske projekter med lokalt partnerskab

Thursday, January 22, 2015

Knud E. Hansen tror på flere kinesiske projekter med lokalt partnerskab

Efter design og bygning af Kinas første cruisefærge på rekordtid ser Knud E. Hansen-direktør lokale partnerskaber som vejen frem på det kinesiske marked.

Torsdag d. 22. januar 2015 06:20 Søfart

Af Søren L. Hviid, Journalist

”Glem alt om markedsanalyser, hvis du vil ind på det kinesiske marked for skibsdesign. Til gengæld kommer du langt med den rette lokale forretningspartner,” siger Finn Wollesen, administrerende direktør for det rådgivende skibsingeniørfirma Knud E. Hansen.

Helsingør-virksomheden Knud E. Hansen har en alenlang referenceliste af ikke mindst passagerskibsdesigns, men har netop gennemført sin debut som skibsdesigner over for en kinesisk kunde af et passagerskib specifikt til det kinesiske marked. 

Resultatet er ro/pax-cruise-færgen 'San Sha 1 Hao', leveret fra Bohai Shipbuilding Heavy Industries for nylig efter et usædvanligt hurtigt design- og byggeforløb. 

Finn Wollesen fortæller, at Knud E. Hansen i 2012 blev kontaktet af Shanghai-skibsdesignvirksomheden CS Marine, der ønskede en vestlig partner i forbindelse med, at de ville give tilbud på designet af et nyt statsejet passagerskib, som skulle bygges hos Bohai Shipbuilding – et værft, der ikke tidligere havde bygget passagerskibe.

Hurtig forretning i Helsingør

”Ejeren af CS Marine mødte op her i Helsingør i dagene op til julen 2012. Det viste sig, at han kun havde 10 dage, til han skulle aflevere tilbuddet, så vi fik travlt. Vi, eller rettere Ole Olesen, der er en af vores mest erfarne designere, lavede hovedkonceptet på tre timer, som vi så præsenterede for vores kinesiske gæst på det lokale hotel senere samme eftermiddag,” fortæller Finn Wollesen.

Grunddesignet og vilkårene for Knud E. Hansens deltagelse i partnerskabet blev accepteret, og nogle dage senere, 25. december, rejste Finn Wollesen til Kina for, sammen med CS Marine, at deltage i forhandlingerne med værftet. Næsten præcist to år senere afleverede Bohai Shipbuilding så forleden nybygningen til den kinesiske stat efter et forløb, som Finn Wollesen betegner som usædvanligt hurtigt og problemfrit.

”I betragtning af skibets høje standard, og at værftet ikke har bygget den her slags skibe før, er jeg faktisk meget imponeret over processen. Og derfor tror jeg også på, at vores partnerskab med CS Marine kommer til at føre flere rent kinesiske projekter med sig,” siger Finn Wollesen.

Statsskib med høj standard

'San Sha 1 Hao's kompleksitet og generelle standard ligger over det almindelige niveau for indenrigsfærger i Kina. Dette skyldes, at skibet, ud over at fungere som passager- og bilfærge mellem Qinglan i Hainan-provinsen og Paracel-øerne i Det Sydkinesiske Hav, også skal være administrationsskib og officielt statsskib, når kinesiske centralregeringsrepræsentanter besøger landets sydlige ø-provins.
    
Knud E. Hansens hidtidige projekter i Kina har været for enten kinesiske værfter eller vestlige rederier, der har bygget tonnage derude. Tidligere f.eks. med svenske Gotlandsbolagets to ro/pax-færger 'Visby' og 'Gotland' på Guangzhou-værftet og senest med fem store con/ro-skibe til Atlantic Container Line, som lige nu er under bygning hos Hudong-Zhonghua.

Finn Wollesen fortæller, at Knud E. Hansen modsat flere internationale konkurrenter har valgt ikke at placere sine internationale kontorer i low cost-lande, men i stedet tæt på rederikunderne. Konkret betyder det, at Knud E. Hansen har kontorer i Australien, Grækenland, USA, England og på Færøerne, selv om langt de fleste skibe i dag bygges i Asien.

”Hvis et kinesisk værft vælger at investere i vestlig know-how i forbindelse med skibsdesign, duer det jo ikke, at designet leveres fra et kontor lidt længere nede på vejen,” siger Finn Wollesen, som med det netop afsluttede projekt understreger, at Knud E. Hansens Kina-strategi i stedet alene handler om lokale partnerskaber.

 Læs mere her